Hint Papağanı; bir diğer adıyla – Halkalı Hint Papağanı – en popüler kuş türleri arasında bulunur. Orijinal ismi ‘Indian Ringneck Parrot’tur; bu ismi boyun bölgesinde bulunan halka görünümünden alır. Ülkemizde en çok Yeşil Pakistan Papağanı ile karıştırılır fakat en büyük ayrımı Hint Papağanları (halka boyunlu papağan) ‘nın çok güzel bir şekilde konuşabilmesidir. Her ne kadar popüler olursa olsun, her papağan bakmak isteyen kişi için uygun bir cins olmayabilir. Kendine has özellikleri ve bakım ritüelleriyle, diğer birçok ırka göre biraz daha ilgi isteyebilir. Renkleri göz alıcı olan bu papağanlar, genellikle yeşil ve sarı tonlarındadır. Zaman zaman mavi ya da albino olanları da görülebilir. Erkek ya da dişi oluşuna göre bazı renk işaretleyicileri de bulunur. Örneğin; erkek Ringneckler’in gagalarında kırmızılık, yüzünde siyah işaretler ve boyunlarında daha fazla sayıda halka olabilir. Yaklaşık 1.5 yılda gelişen siyah halkası, ardından 3 yaşına geldiğinde meydana gelen mavi ve pembe halkaları olur. Dişilerde ise yüzde işaretler ve boyun bölgesinde halkalar bulunmayabilir.
Hint Papağanı Kökeni ve Tarihçesi:
Aslen Asya kökenli bir papağan türüdür. Özellikle de Hindistan’da ve Pakistan’da bulunur. Buna rağmen ait olmadığı İngiltere ya da Florida gibi bazı bölgelerde de kolonileşerek varlığını sürdürebilmiş; Afrika’da da yaşayan bir papağan cinsidir. Orman ortamında ve daha kurak bölgelerde daha rahat yaşayan Hint Papağanları, kırsal bölgeler ve çiftlik civarlarında da bulunabilirler. Eski dönemlerde Hindistan’da, bazı din liderlerini taklit ederek konuştukları için kutsal sayıldıkları olmuştur. Hatta yine bölgedeki kralların saygısını kazanarak bakılmış, binlerce yıldır süslü kafeslerde büyütülmüştür. Yıl 1920’leri bulduğunda yetiştirilmeleriyle değişik renkler ve özellikler ortaya çıkmıştır.
Halkalı Papağan Özellikleri:
Yetişkinliğe ulaşmış olan bir Hint Papağanı, kuyruğu da dahil 40 cm civarı boy uzunluğuna ulaşabilir. Ortalama olarak 25 ve 30 yıl arasında ömür süren bu papağanların 50 yıla kadar yaşamış bazı örnekleri de bulunur. Bu papağan türünün en önemli özelliği çok akıllı oluşu ve çok iyi konuşup ses taklit edişidir. Bu tür ortalama olarak 8- 12 ay arasında konuşmaya başlamış olabilirler ve iyi eğitilirlerse 200’ü aşkın kelime öğrenebilmeleri mümkündür. Zaman zaman bağırıp çığlık atmayı da çok severler. Öğrenme hızı çok yüksek olan bir kuş türüdür. Bu yüzden yeterince ilgi görerek eğitilebilir ve bir şeyler öğrenilebilir ancak biraz bile göz ardı edilirse, hemen ilgisini kaybederek sıkılıp şımarabilir.
Ergenlik dönemi denilen gençlik sürecinde biraz daha saldırgan, yaramaz ve ısırıp çiğneme eğiliminde olurlar. Ne var ki bu süreç birkaç ayı geçmemektedir. Eğer hoşunuza gitmeyen hareketlerini görür ve ona kızarsanız, bu davranışı unutmaz ve size karşı bir korku, soğukluk geliştirebilir. Böyle zamanlarda onu iyiye yönlendirmek için uğraşmak en doğrusu olacaktır. Bazen soğuk mizaçlı ve uzak görünebilseler de genellikle sahipleriyle çok çabuk bağ kurarlar ve bu bağ güçlü olur. Eğer sahibi tarafından ihmal edilir ya da yalnız bırakılırsa, üzülebilir ya da tüylerini koparma gibi bazı sorun eğilimleri gösterebilirler.
Hint Papağanı Bakımı:
Halka Boyunlu Papağan ilk olarak doğru kafeste beslenmesi gereken bir kuş türüdür. Boyutu birçok kuş cinsine göre büyük olduğundan, sıradan papağan kafesleri de onun rahat edebilmesi için dar gelebilir. Kuyruk uzunluğu ve boyutuyla rahatça sığabileceği, içinde oyun oynayıp taklalar atabileceği, sıkışmayacağı güzel bir kafes onu mutlu edecektir. Bu kafesin içinde her gün temizlenen ve yenilenen mama ve su kabı bulunması da doğal olarak elzemdir. Tünek ya da oyuncaklar gibi aksesuarlarını ise haftada bir kez de olsa temizlemek gerekir. Kafesinin zemin bölümünü ise ayda bir ile iki kez ortalamasıyla temizleyebilirsiniz.
Kuşların uçmak için yaratıldığını unutmayın. Her ne kadar evlerde; hatta kafeslerde bakılsalar da gün içinde uçmaya, kaslarını ve kanatlarını esnetip gevşetmeye ihtiyaçları vardır. Söz konusu Hint Papağanı gibi büyük kuşlar olduğunda, güvende olabileceği bir alanda gün içinde birkaç saat dolaşması ve oynaması onu çok mutlu edecektir. Hatta mümkünse onun için oluşturacağınız doğal ortam benzeri, ağaçlar ve dallarla; yapraklarla süslü özel bir bölüme aşık olabilirler. İçine girip banyo yapabileceği, serinleyebileceği bir kap su da onun eğlenmesi için yetecektir. Yine aynı şekilde çeneleri güçlü olduğundan ve ısırıp çiğnemeyi sevebildiklerinden buna uygun oyuncaklar almanız da yararınıza olacaktır. Bu tür çiğneme oyuncaklarını farklı model ve fiyatlarla bulabilir, kuşunuzun kafesine asabilirsiniz. Özellikle de zekasını ön planda tutarak onu zorlayacak ve uğraştıracak oyuncaklar tam bu kuşa uygun olacaktır.
Ringneckler, doğada yaşarken meyvelerden sebzelere kadar her türlü tohumla beslenirler. Hatta çiçekleri bile yerler. Bazı uzmanlar onlara özel üretilmiş yemleri yemeleri gerektiğini söylese de, birçok kişi doğal yaşamından da kopmaması için dengeli bir beslenme düzeni oluşturuyor ve bu kuşlara meyve ile sebzeleri de zaman zaman vermeye devam ediyor. Sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş bazı yemekleri de severek yiyebiliyorlar.