Yeni

Kediler Susuzluğa Ne Kadar Dayanır?

İnsanlar, hayvanlar; hatta bitkiler… Dünya üzerinde canlı olup da suya ihtiyacı olmayan yoktur. Su her canlı için aynı derece önemli olsa da, söz konusu sokak hayvanları olduğunda su bulmanın ne kadar zor olduğu aşikar. Hatta sırf su bulamadığı için hastalanıp ölen sokak hayvanlarının sayısı, ne yazık ki azımsanamayacak derecede. Özellikle de yaz mevsimi geldiğinde, sıcak havanın etkisiyle sokak hayvanları için su bulmak imkansız hale geliyor. Kış aylarında yağışlar çok olursa, kirli birikintilerden ya da derelerden; nereden bulabilirlerse sırf yaşayabilmek için kirli suları içerek hayatlarını idame ettiriyorlar. Yaz aylarının sıcak ve kurak ikliminde ise onları düşünecek iyi insanlara muhtaçlar.

Konumuz olan kediler, aç kalmaya biraz daha fazla da olsa dayanabilseler de; susuzluk söz konusu olunca her canlı gibi daha dayanıksızlar. Dış etkenlere bağlı olmakla birlikte; kedilerin sağlık durumundan beslenmesine, yaşından bedenine kadar birçok farklı özellik bir araya gelerek ortalama bir hafta açlığa tahammül edebiliyorlar. Tabii bu süreç boyunca sağlıkları git gide bozulmaya devam ediyor ve sadece dayanabiliyorlar; sağlıklı yaşamaya devam edemiyorlar.

Kediler susuzluğa ne kadar dayanır? sorusunun cevabı ise yine aynı şartlara, hava sıcaklığından kedinin özelliklerine kadar her değişkene göre maksimum üç gün uzayabiliyor. Bu durum her kedi için geçerliyken, sokak kedileri düşünüldüğünde; onların sağlıksız hayatları, yeterince beslenememeleri, belki sahip oldukları rahatsızlıklar gibi tüm özellikleri onları daha da dayanıksız kılıyor. Yani örneğin evdeki kedinizi yanlışlıkla 1-2 gün susuz bıraktıysanız, bir sokak kedisine göre daha dayanıklı olabilir fakat bir sokak kedisi 1 gün bile su içmese bu onun için çok kötü sonuçlar doğurabilir. Her ne olursa olsun, kediler aç ve susuz kaldıkça, bu süre uzadıkça sağlıkları da aynı oranda hızla bozulur ve bu durum vahim sonuçlar doğurur.

Kediler ihtiyaçları olan suyu gün içinde alamazlarsa; buna bir de yaz sıcağı eklenip daha fazla sıvı kaybetmek durumunda kalırlarsa organları eskisi gibi çalışamamaya başlar. Sonunda ise organ yetmezliğine bağlı ölümler gerçekleşebilir. Hava ne kadar sıcak olursa, bir kedinin susuz dayanabilme gücü de o oranda düşmeye başlar. Bu nedenle bir dakikanızı ayırarak kapınızın önüne koyacağınız bir kap su, bir ya da belki de birden çok kedinin yaşamasını sağlar; en kötü ihtimalle gününü kurtarır.

Kedilerin Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin susuz kaldığını anlasanız da anlamasanız da onların buna ihtiyacı olduğu aşikar: Bu nedenle sokak kedileri için koyabildiğiniz kadar su koyarak onlara destek olabilirsiniz. Yine de kedinin bir ya da birkaç gün susuz kaldığını, onun kirli görünümünden ve tüylerinden de anlayabilirsiniz. Kedilerin kendilerini yalayarak sürekli temizlemesi, onların en önemli alışkanlıklarından biridir. Bir kedi su içemedikçe vücudu yeterince tükürük de üretemez; bu nedenle kendilerini her zamanki gibi yalayarak temizleyemezler ve pis kalırlar. Bu durum sadece dış gözlemle görebileceğiniz bir susuzluk belirtisi; asıl sorun onun içinde, organlarında ve günden güne bozulan sağlığındadır. Su içemeyen kedinin organları daha yavaş çalışmaya ya da ona yetmemeye başlarken, kendisi de halsiz düşer ve iştahsız, kirli, hasta görünümlü bir hale gelir. Eğer sokakta kirli bir kedi görüyorsanız, onun susuz kaldığını düşünebilir ve ona yardım etmek için hızlı davranarak belki de hayatını kurtarabilirsiniz.

Kediler Ne Kadar Su İçmeli?

Peki kediler ne kadar su içmeli? Bir kedi ortalama 3- 4 kilo arasında değişen bir ağırlığa sahipse, gün içinde 120 ml civarında su içmek zorundadır. Bu su oranı, onun sağlıklı bir yaşama devam etmesi için yeterlidir. Gün içinde bu ortalamadan az su içen kediler her nasıl ki sağlıksızlaşmaya başlıyorsa, bundan daha fazla içen kedilerde de bu bir sorun belirtisi olabilir. Havanın sıcak olduğu aylarda kediniz daha fazla su içebilir fakat normale göre aşırı su içiyorsa, vücudunda bazı hastalıklar mevcut olabilir ve kediniz sistemini düzenlemek için çaba sarf etme aşamasında bulunabilir. Bu nedenle evde beslediğiniz evcil kedinizin su içişini de sürekli kontrol altında tutmanız iyi olabilir. Az ya da fazla su içtiğinde gözlemleyerek beklenmedik durumlarda bir uzmana danışabilirsiniz.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.