Yeni

Köpeklerde Zehirlenme Sırasında Ne Yapmalı?

Köpeklerde zehirlenme, en sık görülen ve maalesef zaman zaman ölümle dahi sonuçlanabilen vahim bir durumdur. Bu durum bazen yedikleri bozuk bir yiyeceğin onlara dokunmasıyla köpeklere zarar verebileceği gibi, bazen alerjik durumlar nedeniyle de meydana gelebilir. Zehirlenme sorunu evde yaşayan evcil köpek dostlarımızdansa, sokak köpeklerinde çok daha fazla görülebilir. Buldukları her besini sırf yaşayabilmek için yediklerinden ve çoğu zaman çöpe atılmış, bozuk besinlere ulaşabildiklerinden birçok sokak köpeğinin zehirlendiği bir gerçektir.

Hatta öyle kötü kalpli insanlar vardır ki; maalesef sokak köpeklerini türlü bahanelere sığınarak bile isteye zehirleyebilirler. Evde yaşayan köpekler ise gizlice çaldıkları yiyecekler ya da fark etmeden bozulmaya başlamış besinler nedeniyle; yine bilinmeyen alerjik reaksiyonlar ya da onlara zararlı olabilecek şeyler yoluyla zehirlenebilirler.

Neden ya da durum ne olursa olsun, bir köpeğin zehirlenmesi oldukça kötü ve sancılı bir süreçtir. Bu süreçte köpek çok kötü durumlara maruz kalabilir ve sonunda ölüme kadar uzanabilen zor saatler yaşayabilir. Peki köpeklerde zehirlenmenin belirtileri nelerdir, köpeklerde zehirlenme sırasında ne yapmalı? Gelin, birlikte bakalım:

İçindekiler

Köpeklerde Zehirlenmenin Belirtileri Nelerdir?

Köpeğiniz siz fark etmeden zehirlendiyse, bazı belirtiler yoluyla onun zehirlendiğini fark ederek müdahalede bulunabilirsiniz. Yine aynı şekilde bir sokak köpeğinde bu belirtileri görüyorsanız, onun zehirlendiğini anlayarak yardım edip hayatını kurtarabilirsiniz. İşte köpeklerde zehirlenmenin bazı belirtileri:

Halsizlik ve Uyuşukluk:

Köpeklerde birçok farklı neden yüzünden halsizlik ve uyuşukluk görülebilse de, zehirlenme sırasında en çok görülen belirtilerin başında gelir. Bu durum, onun bir sorunu olduğunun ve ‘kolunu kıpırdatacak hali’ olmadığının bir göstergesidir.

Titreme ve Heyecan:

Köpeklerin titreme nedenleri arasında farklı maddeler bulunsa da, zehirlendikleri zaman da vücutları istemsiz titreyebilir ve gereksiz bir telaşa; heyecana kapılabilirler.

İshal:

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de vücutta gerçekleşen bir takım sorunlar kendini ishal belirtisiyle gösterebilir. Bozuk yiyecekler yediğinde insanların sindirim sisteminin bozulması gibi zehirlenmiş bir köpekte de ishal başlayabilir.

Fazla Salya Akıtma, Köpürme ve Kusma:

Köpeğin normalden çok daha fazla salya üretmesi ve ağzında sürekli akıntı olması; hatta daha ileri aşamalarda ağızda köpürme de zehirlenmenin bir belirtisidir. Kusma ise hayvanların kendilerini iyileştirmeye çalışma, midesindekileri dışarı atma çabasının bir getirisidir. Kusma, böyle bir durumda belki hayat kurtarıcı bile olabilir.

Kasılma ve Nöbetler:

İleri seviye zehirlenmelerde köpeklerde vücut kasılması ya da nöbet geçirme gibi durumlar meydana gelebilir.

Ağız ve Burundan Gelen Kan:

Ne yazık ki zehirlenme daha da ilerlerse, köpeklerin ağız ve burunlarından kan gelebilir. Hata çok daha ileri seviyelerde bu durum felç olmaya ya da komaya girmeye kadar ilerleyebilir. Bahsettiğimiz bu belirtileri gördüğünüz bir köpek söz konusuysa, zehirlendiğini düşünerek vakit kaybetmeden bir veteriner kliniğine ulaşabilirsiniz.

Köpeklerde Zehirlenme Sırasında Ne Yapmalı?

Köpeklerde zehirlenme sırasında yapılacaklar, onun hayatını kurtarabilecek hareketler olacaktır. İlk olarak köpeğin ne şekilde zehirlendiğini anlamak, onu zehirleyen maddeyi bulmak hem ilk yardım konusunda, hem de veteriner hekime gittiğinizde söyleyerek ona göre bir tedavi uygulanması bakımından çok önemli bir detaydır. Eğer belirtileri gördüğünüz ve zehirlendiğini düşündüğünüz bir köpek varsa, onun etrafına; yediklerine ya da artıklarına bakarak ne şekilde zehirlendiğini hızlıca çözebilir; hatta eminseniz o maddeyi yanınıza alabilirsiniz.

Köpek çeşitli kimyasallar ya da farklı yollarla zehirlendiyse, onu kusturarak maddeyi dışarı atmasına yardım edebilirsiniz. Bu tür maddelerle gerçekleşen zehirlenmelerin tahminini fazla kasılma ve aşırı titremeyle birlikte seyreden diğer belirtiler şeklinde anlayabilirsiniz. Eğer asitli yapıda bulunan ya da aynı yakıcılıktaki bir başka madde söz konusuysa, köpeği kusturmak son derece hatalı olacaktır çünkü bu tarz maddeler geri çıkmaya çalışırken soluk ve yemek borusuna daha fazla zarar verir. Böylece köpeği zehirlenmekten kurtarmaya çalışırken sağlığını bir başka yerden bozmaya yol açabilirsiniz. Yine aynı şekilde eğer kemik gibi keskin cisimler yuttuysa, zehirlenmeden bayağı fazla zaman geçtiğini düşünüyorsanız ve köpek koma haline yaklaştıysa da yine onu kusturmak tehlikeli olacaktır.

Zehirlenen Köpek Nasıl Kusturulabilir?

Bir köpeği kusturmak insanlar kadar kolay olmayabilir ama bunun farklı yöntemleri bulunur.
Bunlardan en çok kullanılanı, ona bol bol tuzlu su içirmektir. Aynı şekilde dil dibine bir kaşık tuz koyarak uzerine su içirmeye çalışarak da aynı işlem gerçekleştirilebilir. Bazı kişiler bir kaşık hardal yutturmak ya da suyla lavman yapmak gibi yöntemlerle zehirlenme belirtilerinin geciktirilmesi yöntemini de önerebiliyor. Eğer dıştan gelen, derisine bulaşan maddeler nedeniyle zehirlenme gerçekleştiyse; köpeğin hemen yıkanıp temizlenmesi de etkili bir yol olabiliyor. Her ne olursa olsun, zehirlenme belirtilerini gösteren ve zehirlendiği düşünülen bir köpeğin vakit kaybetmeden bir uzmana götürülmesi, onun hayatının kurtulmasını sağlayacaktır. Eğer zehirlenme yöntemini biliyorsanız onu da söylemeniz ya da yanınızda götürmeyi de ihmal etmemeniz de tedavinin vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.