Yaşlı Kedi Bakımı

Evcil hayvan sahibi olmak, dünya üzerindeki en güzel deneyimlerden biridir. Tabii her güzel şey, bir gün maalesef bitebilir. Tıpkı evcil dostunuzun yaşlanmaya başlaması gibi… Kediler de tıpkı insanlar gibi yaşlandıkça değişebilir ve farklı bir görünüme, karaktere, isteklere yönelebilir. Bu yüzden yaşlı kedi bakımı da kendi içinde bazı noktalarla diğerlerinden ayrılır. Kedilerin hepsi birbirinden farklı özellikler gösterse de, 10 yaşı geçmiş her kedi artık yaşlı kedi kategorisine girer. Bu süreçte ve sonrasında kedide artık eski enerji görülmeyebilir. Daha az oynama, koşma ve tırmanma olacaktır.

Artık kas ve kemik ağrıları başlayacak, ileriki dönemde kedinin tuvaletine girerken zorlanması bile mümkün olabilecektir. Yine aynı şekilde kedide daha az yemek yeme ve az su içme gibi beslenme farklılıklarına da rastlanabilir. Bu detay öyle önemlidir ki; yeterince beslenmez ya da su içmezse, kedide birçok hastalık ortaya çıkabilir. Yine aynı şekilde kedilerde yaşlanma döneminde fiziksel görünümde de değişikler olabilir: Dişlerin dökülmesi, tüylerin güçsüz ve seyrek hale gelmesi gibi. Eskiden keskin duyulara sahip olan kedinin artık daha az duyması ya da görmesi gibi durumlar sıradan hale gelebilir. Sonuç olarak yaşlı kedinin yeni haline uygun, farklı bir bakım süreci ve özen gerektiği aşikardır.

Yaşlı Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Yaşlanma, her canlının yaşam sürecinde kaçınılmaz bir dönemdir. Kedi dostunuz hayatı boyunca sizinle oldu, olmaya da devam edecek fakat artık yaşlı bir hayvan olduğunu unutmayın. İlk olarak ona sevgi ve saygı içinde, hala eski ilginizle yaklaşmayı sakın ihmal etmeyin. Artık birçok şeyin eskisi gibi olmayabileceğini unutmayın ve bu bakım önerilerine dikkat etmeye çalışın:

Yaşlı Kedi Gözlemleme:

Kedinizi gözünüzden bile sakınıyor olabilirsiniz fakat artık onu daha fazla gözlemlemeye çalışın. Bu süreç onun hayatının bir parçası ve doğal olsa da, yine de onu sıkmadan gözünüzün üzerinde olması birçok riskli durumu önleyebilir. Kedinizde eskisine göre olan değişiklikleri gözlemleyin. Eğer risk teşkil edebilecek ya da sağlığı ile ilgili olduğunu düşündüğünüz büyük değişimler söz konusuysa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışın.

Yaşlı Kedi Veteriner Kontrolleri:

Veteriner kontrolleri, hayvanlar dünyasında insanların check up yaptırması gibidir. Zaten bebeklikten yaşlılığa dek evcil hayvanların bu kontrollere tabi tutulması gerekir. Aşıları tam, sağlık kontrolleri düzenli olan bir kedi yaşlandığında da daha dinç ve sağlıklı kalabilir. Onu belirli periyotlarla kontrole götürmeniz, sağlığında beklenmeyen durumların önüne geçebilir. Ayrıca veteriner hekiminiz size en doğru bakım önerilerini ve gerekli gördüğü detayları önererek, kedinizin daha iyi bir yaşam geçirmesini de sağlayabilir.

Yaşlı Kedi Beslenme Düzeni:

Bebekken sık sık oyun oynayıp yorulan, sonrasında da kendini iştahla mama kabına atan kediniz artık yaşlandı. Evet, belki eskisi gibi sağlıklı büyümesini düşünerek onu beslemeyecek olabilirsiniz. Şimdi de yaşlılığının sağlıklı geçmesi için beslenme düzenini gözden geçirmeniz gerekir. Kediniz eskisine göre muhtemelen daha az yemek yiyor olacaktır. Yine de onun kilo aldığını gördüğünüzde şaşırmayın. Artık metabolizması yavaşlamış halde ve daha hareketsiz; bu yüzden kilo almaya çok müsait. İşte tam da bu nedenden dolayı artık yaşlı kedi maması yemesi gerekiyor. Yaşlılığa bir de obezite sorunlarının eklenmesi, yaşlılık dönemini zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Eskisine göre daha az mama tüketen kedinizin beslenmesini, besleyici ve yağ oranı daha düşük olan ek gıdalarla zenginleştirebilirsiniz. Kedinizin bol bol su içmesini sağlayabilir, içmiyorsa yaşlı kedilere uygun yaş mamalar ve et suyu gibi doğal sıvılarla destek sağlayabilirsiniz.

Yaşlı Kedi Egzersizleri:

Eskiden oradan oraya zıplayan, dolap tepelerinde dolaşan, bir saniye bile oyun oynamadan duramayan kediniz artık daha halsiz olacak. Daha sakin ve sessiz; daha yorgun ve uykulu. Yine de enerji sarf etmeye ve hareket etmeye belki de eskisine göre daha fazla ihtiyacı var. Bunları yapmazsa metabolizması daha fazla yavaşlayacak, kilo kontrolü sağlamak çok zorlaşacak. Kedinizi eskisi gibi yormasanız da ona zaman zaman az sürelerde egzersiz yaptırabilirsiniz. Eskisi gibi heyecanlamasa da, hareketli bir fareye ya da salladığınız oyuncağa kayıtsız kalmayacaktır. Tabii çabuk yorulabilir ya da nefes nefese kalabilir. Onu fazla yormamanız, zorlamamanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.

Yaşlı Kedi Bakımı:

Yaşlı kedi bakımı önerileri de bu süreçte farklılıklar gösterebilir. Diş ve diş eti sorunlarına özen göstermeniz gereken kedinizin ağız bakımına dikkat etmeye çalışın. Yaşlı kedilerde ağız sorunları çekilmez bir hal alabilir. Kedilere uygun ağız bakım ürünlerini veteriner hekiminizin önerilerine göre tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde tüyleri de eskiye oranla dökülmüş, cansız, bakımsız bir hale gelebilir. Tarama ve temizleme gibi bakım rutinlerini de yine ara sıra uygulamaktan çekinmeyin. Tırnak bakımı, kulak ve göz bakımı gibi rutinleri de yine ihmal etmeyin.

Yaşlı Kedi Uygun Ortam Oluşturma:

Kediniz eskiden sık sık güneş ışığına çıkar, saatlerce yalanır ve uyurdu. Şimdi neden yapmasın? Eskisine göre kemikleri daha yorgun, kasları daha yaşlı olabilir fakat ona yine güneş ışığı ve sıcak bir ortam oluşturmaktan geri kalmayın. Ara sıra güneş altında yatması, kemiklerine de iyi gelecektir. Aynı şekilde yatağında da eskiye göre daha sıcak bir alan arayabilir; bu yüzden sıcak su torbası gibi yardımcılara danışabilirsiniz.

Son olarak onu sevmekten, sabırlı olmaktan, ona ilgi ve sonsuz sevgi vermekten asla vazgeçmeyin. Yaşlanmış bir kedi yatağının sıcak olmamasına belki katlanabilir ama kalbinin sevgiyle sımsıcak

Exit mobile version