Yeni

İguanalar Hakkında Bilgiler

İguanalar Hakkında Bilgiler

  Egzotik evcil hayvan sevenlerin vazgeçilmesi, kertenkele familyasının en yeşil üyesi iguanalar, 35 farklı türe sahip oluşlarıyla bilinirler. 1 ile 2 metre uzunluğuna ulaşan türlerinin olduğu gibi, iguanaların evlerde beslenen daha küçük cinsleri de vardır. Genellikle doğal yaşam ortamları çöllerden tropikal bölgelere; sulak ortamlara dek uzansa da, evlerimize uyum sağlayarak insanlarla birlikte yaşamaları da mümkündür. İşte iguanalar hakkında bilgiler…

  • İguanalar, yaşadıkları bölgenin özelliklerine ve iklimine göre farklı renklerle evrilmişlerdir. Derilerinin rengi, yıl içinde iki defa değişmektedir. Birbirinden farklı evrilmiş, farklı habitatlardaki iguanaların görünüşleri kadar özellikleri de farklılık gösterir. Denizde yüzebilen, koyu rengi sayesinde yüzme sonrası vücudunun ısınması daha kolay olan deniz iguanası ya da ağaç tepelerine tırmanarak ormanda kamufle olabilen, tropikal yeşil iguana gibi…
  • Soğuk kanlı oluşlarıyla sıcak iklimlerde yaşayabilen iguana türleri, evde bakıldıklarında da bu ısı ortalamasında kalmak isterler. Isının doğru ayarlanmaması, onların yavaşlayarak uyku sürecine girmelerine yol açar. Bu ısının gündüz ortalama 30 ile 35, gece ortalama 20 ile 25 civarı olması beklenir.
  • Bir iguana doğal ortamında daha uzun yaşayabilir. Bu süre 12 yıl civarında seyretse de, 20 ve üzeri; hatta çok daha fazlasını yaşayan iguana türleri bile bulunabilir. Evlerde bakıldıklarında bu yaşam süresi, tamamen iyi bakımına, sağlığına, kontrollerinin düzenli tutulmasına ve ekstra hastalıkların meydana gelmemesine göre değişiklik gösterir.
  • İguanalar için kuyrukları çok önemli bir organdır. Vücuduna oranla uzun olan bu bölgeden yakalanırlarsa, kuyruklarının kopması ve daha sonrasında yeniden çıkması mümkündür. Kopmuş ve yeniden çıkmış bir kuyruk asla eskiden olduğu renkte olmayacak ve daha koyu tonlara bürünecektir. İguanalar kuyruklarını ayrıca bir kamçıymış gibi savurarak düşmanlarından kurtulabilir, onu bir savaş aleti gibi kullanabilir. Hatta saldırmakta olan büyük bir iguananın kuyruk hızı ve ağırlığı ile bir insanın kemiğinin kırılması bile olasıdır.
  • İguanaların 3. bir gözleri olduğunu biliyor muydunuz? Parietal isimli bu gözün detaylı görmediği, sadece ışığa bağlı bir görüntü yakaladığı bilinse de, doğal yaşamlarında onları yukarıdaki tehlikelere karşı kurtardığı da bir gerçektir.
  • Genellikle etçil hayvanlarda görülen güçlü bir çene ve diş yapıları bulunur. Genellikle otlarla beslenen bu hayvanlar, tehlikede olduklarında saldırarak kuyruklarına ek olarak güçlü çenelerini de devreye sokabilirler.
  • Yalnız başına yaşamayı seven iguanaların en uzun türü, en bilinen yeşil iguana türüdür ve 2 metre civarı bir boya sahiptir. En ağır olan türü ise mavi iguana türüdür. Yaklaşık 14-15 kg. ağırlığa ulaşabilir.
  • Özellikle yeşil iguana türü, Amerika’nın belirli bölgelerinde yoğun olmak üzere etinin tüketilmesi amacıyla yetiştirilirler. Dünya çapında bazı restoranlarda iguana eti servis edilmektedir.
  • İguanalar, suya yakın yaşam alanlarını tercih ederler ve tehlikeli anlarda yüzerek kaçabilirler. Bununla birlikte metrelerce yükseklikten atlayıp da yara almamalarını mümkün kılacak kadar dayanıklı bir yapıları vardır.
  • İguanaların erkek olanları, yaşadıkları bölgeyi tıpkı kedi ve köpeklerin bölgelerini işaretlemeleri gibi sahiplenerek, bölgeleri tehdit edildiğinde korumaya başlarlar. Başka erkek iguanalar bölgeye girerlerse onlarla dövüşürler. Dişi iguanalar ise yumurtladıklarında bu yumurtaları bir deliğin içinde saklamayı tercih ederler. Bu yumurtaları diğer hayvanlardan korumak için yalancı delikler açarak düşmanlarını şaşırtırlar. Yumurtalarını saklamış olan bir iguana, o yuvaya bir daha asla gelmez. Yumurtadan çıkan yavrular, anneleri olmadan kendi başına yaşar ve savaş vererek hayatta kalırlar.
  • Yaşam alanlarının ısısı bir yana, güneşlenmeyi ve D vitamini almayı da çok sevdikleri bilinir. Yediklerinden kalsiyum alabilmeleri için önce güneşten UV ışını almaları gerekir. Kalsiyumu iskeletlerinden edindiklerinden bazı kemik rahatsızlıkları bu hayvanlarda sık sık görülebilir. Bu nedenle evde bakıldıklarında düzenli olarak veteriner hekimi kontrolünden geçmeleri gereklidir.
  • İguanalar, kendi aralarında iletişim kurmada çok başarılı olan hayvanlardır. Başlarını sallamak, kas hareketleri, boyunlarındaki deriyi uzatmak gibi farklı hareketlerle birbirlerini anlayabilirler. Bu iletişim gücü evcil iguanalarda da sahiplerini tanıma şeklinde devam eder. Bir iguana sahibini kesinlikle tanır; sesini duyar ve kim olduğunu görerek onu bilir.
  • Birçok canlıda olduğu gibi dış kulak yapısı bulunmayan iguanalar, kafasının iki yanında bulunan zarla birlikte insanların duyduğundan daha geniş, daha farklı bir frekansta sesleri yakalayabilirler.
  • Birçok sürüngende olduğu gibi, iguanalarda da Salmonella denilen bir bakteri bulunur. Onları sadece taşıyıcı hale getiren, vücutlarına bir zarar vermeyen bu bakteriler; dışkılama yoluyla başka hayvanlar ya da insanlar için enfeksiyon riski taşıyabilir. Bu bakteri, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine, kanda enfeksiyona ve daha kötü sorunlara yol açabilir. İguana besleyen kişilerin dışkıyla teması halinde elini çok iyi temizlemesi gerekir.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.