Yeni

Vatoz Balığı Akvaryumu Temizler mi?

İçindekiler

Akvaryumda Vatoz Balığı

Vatoz balığı, birçok farklı türe sahip olsa da; söz konusu akvaryumda vatoz balığı beslemek olduğunda birkaç tür bunun için uygun olacaktır. Bu türler arasında en çok tercih edilenler cüce vatoz, bristlenose vatoz ve leopar vatozlardır.

Cüce vatoz balığı, doğal alanı Güney Amerika olan bir türdür ve karışık balık akvaryumlarında rahatlıkla bakılabilirler. Başka türlerle anlaşmada sorun yaşamayan, sıcakkanlı bir türdür. Akvaryumun cam duvarlarına, zeminine, taşlara yapışarak yaşamına devam ederken; bir yandan da yosunları temizleme görevi de görür. Yetişkinlik boyutlarında maksimum 10 cm.e kadar ulaşabilirler. Leopar vatozlar da onlarla aynı boyut ortalamasına sahip olup her çeşit akvaryumda bakılabilirler. Bir nevi temizlik görevlisi gibi çalışan bu balıklar, yosun yiyerek hem temizlik yapmış hem de beslenmiş olurlar. Bristlenose vatozlar da yine diğerleri gibi Güney Amerika’da, göl ve nehirlerde yaşamını sürdürlürer. Yine ılımlı karakteri sayesinde karma akvaryumlara girmelerinde bir sorun yoktur.

Özellikleri:

Kıkırdak yapılı bu balıkların en ayırt edici özelliği, diğer balıkların aksine yassı bir gövde yapılarının olmasıdır. Bununla birlikte ince ve uzun bir kuyrukları bulunur. Yüzgeçleri ise nispeten büyük yapıdadır ve kanadı anımsatır. Bu kuyruk, birçok hayvanda olduğu gibi vatozlarda da savunma kalkanı görevi görür. Kuyruklarını savurarak kendilerini dış tehlikelere karşı koruyabilirler. Özellikle doğal yaşamdaki bazı vatoz türlerinin zehirli ve elektrikli kuyrukları bulunduğu ve tehlikeli oldukları bilinir.

Vatoz Balığı Akvaryum Seçimi Nasıl Olmalı?

Akvaryumda vatoz balığı beslerken özen gösterilmesi gereken detay, ilk olarak olabildiğince büyük bir akvaryum seçmek olacaktır. Ayrıca bu akvaryumun çeşitli aksesuarlarla zenginleştirilmesi; vatozların saklanmaları ve rahatça dolaşabilmeleri için çok önemlidir. Doğal ortamına en yakın şekilde bol bol taşlarla, mağara ve girintilerle süslenen akvaryumlar onları çok mutlu edecektir. Vatozlar genel olarak karanlık ortamları, gizlenip saklanmayı, mağaralara girip çıkmayı sevdiklerinden onların yaşadıkları akvaryumlarda bu aksesuarlar olmazsa olmazdır. Yaşadıkları akvaryumun ideal sıcaklık oranı ise 24-25 derece ortalamasında olmalıdır. Suyun düzenli olarak bu derecelerde tutulması ve aniden değişmemesi, vatozların iyi ve sağlıklı yaşaması için önemlidir.

Bakımı ve Beslenmesi:

Akvaryumda vatoz balığı bakımı yaparken, akvaryum ortamının düzenli olarak temizlenmesi ve sık sık suyunun değiştirilmesi gerekmez. Diğer balıklar söz konusu olduğunda bu temizlik sık sık yapılması gereken bir zorunluluk olsa da, vatozlar kendi temizliklerini kendileri yapabilirler. Onlar için uygun bir akvaryum ortamı mevcutsa, akvaryum temizliğinin ve  bakımının pek de zorlanmayacağınızı söyleyebiliriz. Akvaryum ortamı ve su sıcaklığına ek olarak, beslemede kullanılan yemin dibe çökebilenlerden olması ve karanlık ortamda beslenmeleri de yine gerekliliktir. Vatozların otçul ve etçil oldukları bilinir.

Her ne kadar akvaryumdaki yosun gibi ot yapılarını tüketseler de, uygun bir yemle dengeli şekilde beslenmeleri gerekir. Bu beslenmeyi de dipten yapacakları için yemin bu özellikte seçilmesi doğru olacaktır. Uysal yapılı vatoz balıkları, eğer kalabalık bir akvaryumun içinde yaşıyorlarsa yemlerini diğer balıklara kaptırabilirler. Bu nedenle dibe çöken yem seçimi ve bu yemin balığa ulaştığından emin olunması, onun yeterince beslenerek yaşayabilmesi için gerekliliktir. Ayrıca beslenme düzenine ek olarak verilecek kabak ya da salatalık gibi bazı yeşillikler de vatozların hoşuna gidecektir. Son olarak her ne kadar diğer türlerle de anlaşabilseler de, akvaryumda vatoz beslerken diğer balıkların ondan daha büyük türler olmamasına da özen gösterilmesi iyi olacaktır.

Vatoz Balığı Üreme ve Çiftleşme:

Akvaryumda vatoz balığı beslerken, çiftleşmesini ve üremesini istiyorsanız bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Bunlardan ilki, biraz önce de bahsettiğimiz gibi akvaryum içindeki mağara ve girintiler olacaktır. Üreme döneminde olan vatoz balıkları, yavrularını korumak için karanlık ve sessiz olan mağaraları tercih etmeye yönelir. Buralara yumurtalarını saklayarak erkek vatozların onları korumasını sağlarlar. Yumurtalar birkaç gün içinde çatlayarak yavrular dışarı çıkar.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.