Yeni

Köpekleri Annelerinden Erken Ayırmanın Zararları

Bebekler, kediler, köpekler… Türü ne olursa olsun her canlının yavrusu annesine muhtaçtır. Söz konusu yavru köpekler olduğunda, minimum ilk 10 haftalarını mutlaka annelerinin yanında geçirmeleri büyük önem arz ediyor. Bu durum sadece anne sütü emebilmeleri için gerekli olan bir süre değildir. Bunun yanı sıra birçok detayıyla kesinlikle gerekli olan bir süreçtir.

Yavru Köpekler Neden Annelerinden Ayrılmamalıdır?

Yavru köpeklerin annelerinden ilk haftalarda emdiği süt, ileride tüm hayatını etkiler. Beslenip yaşayabilmesinden öte bağışıklığının güçlenmesini, antikor üretebilmesini, sağlığının artmasını sağlayan da yine emdikleri anne sütüdür. Köpek yavruyken annesinden yeterince süt ememezse, ileride birçok farklı hastalığa yakalanabilir ve hayatını, yetişkinliği boyunca sağlıksız geçirebilir. Ayrıca düzenli süt alımı, yavrunun hızla büyüyüp kilo almasını da sağlayacaktır. Kemiklerinin güçlenmesi, kaslarının büyümesi, organlarının daha iyi gelişmesi için anne sütüne ihtiyaçları vardır.

Köpekler doğduklarında, ilk iki haftada gözleri açılmamış olur. Duyma yetileri ise bundan iki hafta sonra tamamen gelişmiş olduğundan annelerinin koruyup kollamalarına muhtaç olurlar. Annelerinden erkenden ayrılırlarsa güçsüz ve korumasız olacaklardır. Yavru bir köpeğin kendi başına doğada hayatta kalabilmesi imkansızdır. Eğer annesinden erken ayrılmış bir yavru sahiplenilse bile ona yine de annesinin verdiklerini vermek çok zor olacaktır.

Yavru bir köpek annesiyle olduğu kadar kardeşleri ile birlikte de zaman geçirir. Bu zaman geçirme onlar için hayatlarını şekillendiren bir öğrenme süreci olacaktır. Kardeşleriyle oyunlar oynarlar, birbirlerin ısırmaya çalışırken dişlerinin kullanımını öğrenirler; kısacası kendilerini keşfederler. Bu süreçte sosyalleşme yetenekleri oldukça gelişir. Diğer hayvanlarla geçinebilmeye ve kendilerine güvenebilmeye alışırlar. Ailesinden erken ayrılan köpekler genelde insanlar ve diğer hayvanlardan çok korkarlar. Birlikte büyüyebilenler ise daha ılıman, daha sosyal olabilirler.

Bu süreç yavru köpekler için bir nevi eğitimdir. Anneleri onlara tuvaletlerini yapmalarından uslu durmalarına kadar birçok konuda eğitim vermiş olacaktır. Kendilerini bir anda dünyanın orta yerinde bulan ve hiçbir şeyi bilmeyen yaramaz yavrular, annelerinin rehberliği sayesinde hayatı ve kuralları öğrenmeye başlarlar. Hatta oyun oynamayı bile bu süreçte öğrenirler.

Yavru Köpekleri Annelerinden Erken Ayırmanın Zararları Nelerdir?

Yavru köpekler doğduklarında, ‘ağız sütü’ adı verilen ve onlara antikor deposu sağlayan özel bir ilk süt içerler. Bu genellikle ilk gün civarında seyreden bir süreçtir. Bu sütün yavru köpek için besleyiciliği, hayatı boyunca hastalıklarla savaşabilmesinde ve bağışıklığında önemli bir yere sahiptir. Bu sütü içebilen yavru köpekler, ileride birçok enfeksiyona karşı bir kalkan sahibi olabileceklerdir. Annesinden ayrılan yavrularda ise bu sütü alamayanların hastalık riski oldukça yüksektir.

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi yavrular bilmeden büyük bir öğrenme sürecinden geçerler. Annesinden erken ayrılan köpekler ise bu süreci es geçerler ve köpeklerin birçok hareketine, bilgisine ulaşmamış halde kalırlar. Oyun oynamadan koklamaya kadar birçok yetiyi kazanabilmeleri çok daha uzun bir süreyi bulabilir.

Sosyalleşmede büyük zorluk yaşarlar; insanlar ve hayvanlardan çok korkabilirler. Sosyalleşmeyi anne ve kardeşlerinden öğrenememiş olan köpekler, ayrıca saldırgan tavırlar sergileyebilir ya da ısırma, havlama gibi eğilimlere yönelebilirler. Tuvalet eğitimi de annelerinden almadıkları için ev yaşamında büyük sorunlarla karşılaşabilirler. Yukarıda bahsettiğimiz her öğrenimden bihaber olacakları için tam tersini yaşamak zorunda kalabilirler.

Köpekler Annelerinden Ne Zaman Ayrılabilir?

Köpekleri annelerinden erken ayırmanın zararlarından bahsettik. O halde onları annelerinden en erken görme ve duyma yetilerinin tamamlandığı, birçok detayı öğrendikleri, aile hayatı yaşayarak yeterince beslenebildikleri ilk 10 hafta boyunca anne ve kardeşleriyle birlikte bırakmak en doğrusu olacaktır. O süreçten sonra anne sütü eski verimini kaybetmeye başlayacak, yavru kendi özgürlüğünü keşfetme adımları atacaktır. Bu dönemden sonra artık yeni tatlar aramaları ve mama yemek istemeleri de olasıdır. 10. haftaya gelindiğinde yavru köpek ilk gelişimini tamamlamış, sosyal yeteneklerini kazanmış olacaktır. Kardeşleri ve annesiyle ilk dönemini geçirerek birçok birikim edinecektir. Annelerini ve kardeşlerini izleyerek edindikleri her bilgi ve süt emerek sahip oldukları tüm sağlık donanımı ile, 10- 12. hafta civarında köpekler annelerinden ayrılmaya başlanabilir. Bu dönemde sahiplenilen yavru köpeğin hala bir ‘bebek’ olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle anne ve kardeşlerinden ayrıldıktan sonra biraz zorlanabilirler. Yavru köpekleri yeni yuvasına ve ailesine alıştırabilmek için dikkatli adımlar atılması gerekir.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.